De vleesconsumptie in Nederland is voor het vijfde jaar op rij gedaald. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en rundvlees eten. De consumptie van kip, kalf, geit, schaap en paard is ongeveer hetzelfde gebleven.
De vleesconsumptie in Nederland begon pas echt te dalen in 2009 toen de consumptie nog rond de 80 kilo was. Dat was tevens het jaar dat de economische crisis voor veel consumenten echt voelbaar werd. Het is afwachten hoe de vleesconsumptie zich gaat ontwikkelen nu de economie steeds meer aantrekt. En of de verwachting uitkomt dat het economische herstel de consumptie weer aanjaagt.
De genoemde kilo’s zijn op basis van het karkasgewicht: vlees inclusief botten. De consumptie is de hoeveelheid die daadwerkelijk in de vorm van vlees en vleeswaren gegeten wordt. Die bedraagt ongeveer de helft van het verbruik op basis van karkasgewicht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.