Kosten 3 miljard euro

Boeren verbijsterd om nieuw plan bosaanplant

24 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Verbazing en verontwaardiging alom onder agrarische Twitteraars vandaag. De Nederlandse bouw- en houtsector presenteert in Trouw vandaag, 24 oktober, haar plan waarin staat dat het in dertig jaar tijd 100.000 hectare nieuw bos wil aanplanten. De kosten? 3 miljard euro. De organisaties schermen met klimaatdoelstellingen. Veel bos zou namelijk significant bijdragen aan het terugdringen van negatieve milieueffecten.

Woensdag presenteert de bos- en houtsector haar plan tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam. Staatssecretaris Dijksma heeft de top bijeen geroepen om tot concrete oplossingen te komen na het VN-klimaatakkoord in Parijs.

3

miljard

euro kost het bosplan

Het plan - voor 100.000 hectare nieuw bos in Nederland - komt van natuur- en milieuorganisaties, houtverwerkers, papier- en kartonfabrieken, chemische bedrijven, de timmerindustrie, boseigenaren en beheerders. Zij hebben een jaar aan het plan gewerkt. Wordt hun plan ten uitvoer gebracht, dan levert het naar eigen zeggen een grootschalige bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen in 2050.

In het plan valt te lezen dat Nederland flink op de schop moet. 20.000 hectare nieuw bos moet op bestaande terreinen worden bijgeplant. Daarbij komt 30.000 hectare zogenaamde tijdelijke natuur op landbouwgrond, industrieterreinen en braakliggende bouwgrond. Hiervoor zijn regio’s in het Groene Hart, de Randstad en de Veenkoloniën van Groningen en Drenthe aangewezen.

Nederland telt momenteel 350.000 hectare bos. 11 procent van het landoppervlak. Binnen West-Europa geldt ons land als een van de landen met weinig bos. De landbouw – die 50 procent van alle grond in handen heeft – was niet bij de plannen betrokken.

Wie verder leest komt erachter dat het lang niet alleen om klimaatdoelstellingen gaat. De kwaliteit van de houtproductie moet beter en de houtvoorraad moet beter benut worden. Daarom moet gebruik van hout in de bouw en het bedrijfsleven ook worden gestimuleerd. Naar verwachting verdrievoudigd de vraag naar hout voor bouw, energie en chemie in de komende dertig jaar. 90 procent van al het hout in Nederland wordt nu geïmporteerd uit Europa. In de bestaande bossen moet daarom worden gefocust op de productie, zoals het planten van productievere boomsoorten. Dat hoéft geen nadelige gevolgen voor de natuur te hebben, aldus het plan.

Wie de feiten bij elkaar optelt kan niet anders dan zich afvragen welk doel nu daadwerkelijk bovenaan staat. Wordt het onderwerp klimaatdoelstelling niet alleen gebruikt om natuurorganisaties te paaien en de aandacht van de overheid te trekken? Er is geen klimaatexpert nodig om een simpele rekensom te maken.

De huidige landbouwgewassen zijn veredeld om een zo hoog mogelijke productie te leveren. Daarbij wordt veel CO2 geassimileerd en omgezet in zuurstof. Een gezond gewas suikerbieten – met een opbrengst van 65 ton per hectare – neemt 20.000 kg CO2 op per hectare per jaar. Bij dit proces komt per jaar 13 miljoen liter zuurstof vrij. En dan te bedenken dat de huidige bieten geen 65 maar ook 100 ton per hectare kunnen leveren, waarmee de CO2-uitstoot eveneens stijgt. Uit datzelfde wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat een goed gewas tarwe of maïs niet veel achterblijft bij de bieten en zelfs grasland heeft een hoog koolstof-bindend vermogen. Een hectare bos bijplanten is dus helemaal niet zo efficiënt als het 100.000 ha plan ons wil doen geloven. Het is onduidelijk hoeveel CO2 een hectare bos per jaar fixeert. Op internet zwerven vele cijfers rond. Bij zowel de agrarische cijfers als die van de boomlobby worden vraagtekens gezet. Zo levert de verdere verwerking van agrarische producten weer CO2 uitstoot, waardoor de netto winst marginaal zou zijn volgens critici. Echter, dat geldt ook voor het gebruik van bomen als biomassa. Hoe lang moet een bos staan voor het netto voldoende CO2 heeft opgeslagen?

En dan hebben we het nog niet eens over de 3 miljard euro die met het plan is gemoeid. Hoeveel voedselproductie levert de 30.000 hectare (beste) landbouwgrond nu op die in het plan moet worden volgeplant. Wordt de 3 miljard dan niet nog eens uitgegeven door voedsel te importeren? Een vraag die boeren zich stellen na het lezen van dit nieuws. Zeeuws Vlaanderen moet volgens de planmakers 5.000 hectare vrijmaken en Groningen en Drenthe 30.000 hectare. In het Gelderse Rivierengebied is nog eens 15.000 hectare ingetekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
john 24 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872033/Boeren-verbijsterd-om-nieuw-plan-bosaanplant]Boeren verbijsterd om nieuw plan bosaanplant[/url]
fosfaatrechten toch ook aan grond koppelen dan? als er zoveel grond aan de landbouw ontrokken wordt dienen ook de veehouders die grond bemesten schadeloos gesteld te worden. 30.000 keer 10.000 = 300 miljoen aan fosfaat rechten, of zeg maar 75 000 koeien, of 1,2 miljoen vleesvarkensplaatsen of 120.000 zeugen.. maak van die begroting dan maar 3,3 miljard!
verkiezingstijd 24 Oktober 2016
verkiezingstijd komt er weer aan. Ieder dient zijn plannen en wensen weer in, hoe absurd ze ook mogen zijn.
Ik vermoed dat de transportsector ook nog met een briljant idee komt:
Meer asfalt aanleggen, daardoor minder files en dus minder CO2-uitstoot.
Nu zijn de boeren aan zet: LTO kom maar es met een goed plan in Den Haag waar de landbouw (breed) zich in kan vinden (dus niet alleen melkveehouderij, landbouw is breder). Een positief verhaal over hoeveel CO2 we binden, O2 produceren etc. Dat er steeds minder stoffen vanuit de landbouw in het water terecht komen...............
Meneer Calon, de tijd is aangebroken dat u laat zien wat u (en LTO) waard bent!
ae 25 Oktober 2016
Boeren ga investeren in grond!!!!!!!!! Gisteren nog een artikel gelezen over de woningbouw.Te kort aan bouwgrond. Nu dit en dadelijk de transportsector. Al die rechten die de overheid jullie voorspiegelen is een stinkende worst met nul komma nul waarde.. Voor toekomstige opvolgers een zak lucht. Waar investeert de bank nu liever in!!!!!! Grond of lucht.. Er zijn op dit moment genoeg mogelijkheden om grond onder je bedrijf te krijgen. Maar ga er mee aan de slag . En ik bedoel alle boeren, ook de intensieve veehouderij..!! Hiermee creëer je een positie in Nederland en een stem naar politiek den haag.
Joop 25 Oktober 2016
Lijkt me een goed idee, wil ik wel boswachter worden. In een dikke 4x4 door mijn bosje rijden, af en toe een tak zagen en weer naar huis, en de belastingbetaler betaald mij gewoon.
Rabo 25 Oktober 2016
En onder werktijd hooi schudden in de natuur, en savonds met de familie laden. Breek me de bek niet open.
schoenmakers1 26 Oktober 2016
is toch niet zo moeilijk, dat bos willen ze planten op de biezenvelden die al jaren als natuurland exploiteren en waar helemaal geen natuur is
jos steenhuis 29 Oktober 2016
Men moet eerst maar eens hard maken dat bosbouw duurzamer is en meer arbeidsplaatsen bied dan dat de landbouw nu doet. Cijfers graag.
jos lammers 4 November 2016
Zorg eerst voor goed beheer en onderhoud van de bossen en natuur,Het is toch een grote bende buiten vroeger
marcel 5 November 2016
ze hebben nu geen geld voor de bossen ende natuurgebieden te onderhouden daar hebben ze de boeren al voor nodig als alle boeren die dieren in natuur gebieden hebben lopen vandaag eruit halen en geen pacht betalen voor die rotzooi dan hebben ze ook minder geld te besteden voor nieuwe natuur aan te legen
Leonardo lll 7 November 2016
Kansloze actie. Plant voor 3 miljard een veelvoud bos in die gebieden waar de woestijn oprukt. Dan pleeg je een waardevolle investering.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden