Pachters, verpachters en LTO lukten het niet om het eens te worden over het nieuwe pachtrecht en toch is er nu een deelakkoord gesloten. Vooral de pachtende partij wordt door het nieuwe voorstel flink benadeeld, claimt Piet van der Eijk namens Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers in Nederland (BLHB). Vijf vragen Van der Eijk over de misgelopen onderhandelingen.
Waarom konden BLHB en NAJK niet akkoord gaan met het het voorstel en wat zijn de gevolgen?
‘De hoofdredenen waar het op vast zit, dat zijn er nogal wat. Als dit voorstel in de praktijk in werking treedt, dan zijn het de sterkste partijen die de pachtmarkt gaan bepalen. In dit geval de grondbezitters. Daardoor gaan ongelijke situaties ontstaan, waarbij de hoogstbiedende uiteindelijk aan het langste eind trekt. Oorspronkelijk is het overleg gestart om de tweeslachtigheid in het pachtstelsel, met aan de ene kant reguliere pacht en aan de andere kant geliberaliseerde pacht, op te heffen, maar met de uitkomsten van dit voorstel is deze ambitie teniet gedaan.’
Is dit de laatste onderhandeling of komt er wederom een overleg?
‘Nee, in principe is dit het laatste overleg geweest en is ‘officieel’ de discussie ten einde. Ik kan me echter niet voorstellen dat de overheid met dit voorstel akkoord gaat. Voor een wetswijziging zijn ten minste twee dingen nodig. Enerzijds is dat tijd en anderzijds draagvlak. Rekening houdend met het feit dat de kabinetsperiode het einde nadert, betekent dit waarschijnlijk dat de tijd begint te dringen. Ook kan dit voorstel niet rekenen op draagvlak uit het veld, want met het voorstel wat nu op tafel licht zijn twee van de drie partijen, die pachtende belangen vertegenwoordigen, het niet eens. In feite baseren wij onze standpunten op het geen wat in de breedte van de agrarische sector leeft en dit hebben wij vervolgens doorvertaald in onze kritieken.’
Verpachters en ook LTO staan wel achter het besluit, is er hierdoor sprake van een splijtzwam?
‘Het enige wat ik hierover wil zeggen is dat de gang van zaken in de afgelopen week mij flink heeft verbaasd.’
BLHB en NAJK vrezen voor prijsstijgingen in de pachtprijzen. Wat verwacht u hiervan?
'Door het voorstel wat op tafel ligt ontstaan ongelijke situaties, met aan de ene kant vrije prijzen voor flexibele pacht en gereguleerde prijzen voor gewone pacht. De praktische werking van het systeem gaat uit van indexering, waarbij de prijzen door de jaren heen gaan oplopen. Met de onzekere opbrengsten in de agrarische sector kan zo’n systeem een molensteen om de nek van een ondernemer worden, omdat de opbrengsten en de kosten negatief tegen elkaar in kunnen bewegen. Het huidige systeem gaat juist uit van verdiencapaciteit van grond en dat is vele malen veiliger.' Cees Veerman zei gisteren op een bijeenkomst in Overijssel. "Als je iets aan de markt overlaat, zet je het op een stuurloos schip". Dat lijkt mij ook op de pacht van toepassing.
Welke bedrijven ondervinden de meeste hinder van het voorstel wat nu op tafel ligt?
'Dit betreft vooral de pachtafhankelijke bedrijven. Dit is niet gerelateerd aan een specifieke sector, maar dit betreft in praktijk alle grondgebonden sectoren. Maar zoals gezegd verwacht ik niet dat dit voorstel zal leiden tot een wetsvoorstel. Uiteindelijk verwacht ik dat alles bij het oude systeem blijft, maar dit neemt niet weg dat het voorstel flink wat stof doet opwaaien.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869394/Pachtende-boer-flink-de-dupe-van-pachtrechtvoorstel]Pachtende boer flink de dupe van pachtrechtvoorstel[/url]
Goed idee, biedt alle regulier verpachte grond in verpachte staat aan de pachters aan, gaan ze er niet op in dan gaan ze akkoord met de op handen zijnde verslechteringen.
Fries, LTO pretendeert de enige belangenbehartiger van de pachters te zijn.
In eerste instantie stond het artikel met Eric Pelleboer op de website van LTO, maar is nu verwijderd. Vervolgens is de reactie van de heer Michielsen gewijzigd.
Onbegrijpelijk dat LTO in de persoon van Michielsen akkoord is gegaan met dit debacle, ben toch heel benieuwd hoe hij dit ons als achterban uit gaat leggen. BLHB en NAJK hebben duidelijk aangegeven dat dit niet uit te leggen is aan de achterban dat het over en uit is of na 4 jaar of na 30 jaar voor pacht afhankelijke bedrijven. Blijkbaar heeft LTO nog geen leerling getrokken uit het dossier van 40 jarige erfacht verlenging vanaf 2012. Indien de heer Michielsen niet opstapt zal ik mijn opzegbrief voor de beëindiging van mijn LTO lidmaatschap op de bus doen.