Vijf vragen aan Piet van der Eijk

Pachtende boer flink de dupe van pachtrechtvoorstel

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 17 reacties

Pachters, verpachters en LTO lukten het niet om het eens te worden over het nieuwe pachtrecht en toch is er nu een deelakkoord gesloten. Vooral de pachtende partij wordt door het nieuwe voorstel flink benadeeld, claimt Piet van der Eijk namens Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers in Nederland (BLHB). Vijf vragen Van der Eijk over de misgelopen onderhandelingen. 

Waarom konden BLHB en NAJK niet akkoord gaan met het het voorstel en wat zijn de gevolgen?
‘De hoofdredenen waar het op vast zit, dat zijn er nogal wat. Als dit voorstel in de praktijk in werking treedt, dan zijn het de sterkste partijen die de pachtmarkt gaan bepalen. In dit geval de grondbezitters. Daardoor gaan ongelijke situaties ontstaan, waarbij de hoogstbiedende uiteindelijk aan het langste eind trekt. Oorspronkelijk is het overleg gestart om de tweeslachtigheid in het pachtstelsel, met aan de ene kant reguliere pacht en aan de andere kant geliberaliseerde pacht, op te heffen, maar met de uitkomsten van dit voorstel is deze ambitie teniet gedaan.’     

Ik kan me niet voorstellen dat Den Haag akkoord gaat met dit voorstel

Is dit de laatste onderhandeling of komt er wederom een overleg?
‘Nee, in principe is dit het laatste overleg geweest en is ‘officieel’ de discussie ten einde. Ik kan me echter niet voorstellen dat de overheid met dit voorstel akkoord gaat. Voor een wetswijziging zijn ten minste twee dingen nodig. Enerzijds is dat tijd en anderzijds draagvlak. Rekening houdend met het feit dat de kabinetsperiode het einde nadert, betekent dit waarschijnlijk dat de tijd begint te dringen. Ook kan dit voorstel niet rekenen op draagvlak uit het veld, want met het voorstel wat nu op tafel licht zijn twee van de drie partijen, die pachtende belangen vertegenwoordigen, het niet eens. In feite baseren wij onze standpunten op het geen wat in de breedte van de agrarische sector leeft en dit hebben wij vervolgens doorvertaald in onze kritieken.’

Verpachters en ook LTO staan wel achter het besluit, is er hierdoor sprake van een splijtzwam? 
‘Het enige wat ik hierover wil zeggen is dat de gang van zaken in de afgelopen week mij flink heeft verbaasd.’ 

BLHB en NAJK vrezen voor prijsstijgingen in de pachtprijzen. Wat verwacht u hiervan?
'Door het voorstel wat op tafel ligt ontstaan ongelijke situaties, met aan de ene kant vrije prijzen voor flexibele pacht en gereguleerde prijzen voor gewone pacht. De praktische werking van het systeem gaat uit van indexering, waarbij de prijzen door de jaren heen gaan oplopen. Met de onzekere opbrengsten in de agrarische sector kan zo’n systeem een molensteen om de nek van een ondernemer worden, omdat de opbrengsten en de kosten negatief tegen elkaar in kunnen bewegen. Het huidige systeem gaat juist uit van verdiencapaciteit van grond en dat is vele malen veiliger.' Cees Veerman zei gisteren op een bijeenkomst in Overijssel. "Als je iets aan de markt overlaat, zet je het op een stuurloos schip". Dat lijkt mij ook op de pacht van toepassing.

Welke bedrijven ondervinden de meeste hinder van het voorstel wat nu op tafel ligt? 
'Dit betreft vooral de pachtafhankelijke bedrijven. Dit is niet gerelateerd aan een specifieke sector, maar dit betreft in praktijk alle grondgebonden sectoren. Maar zoals gezegd verwacht ik niet dat dit voorstel zal leiden tot een wetsvoorstel. Uiteindelijk verwacht ik dat alles bij het oude systeem blijft, maar dit neemt niet weg dat het voorstel flink wat stof doet opwaaien.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
trend 22 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869394/Pachtende-boer-flink-de-dupe-van-pachtrechtvoorstel]Pachtende boer flink de dupe van pachtrechtvoorstel[/url]
Hoe kan LTO hiermee akkoord gaan ze hebben nog geen 50 % van de landelijke pachters als lid . Of het zijn pachters van 65 jaar en ouder ,dat zijn ook de mensen die nog op een vergadering komen.Voor de jonge ondernemers doet men niets.Het zou beter zijn als de heer Michelsen op stapt.
jurakker 22 April 2016
Waarom iets veranderen dat goed werkt? Het klopt dat er tweeslachtigheid is, maar het was ook de bedoeling van de wetgever om naast de reguliere pacht een vrijere, geliberaliseerde pacht te hebben. In de praktijk kom ik geen problemen tegen bij deze systemen naast elkaar. Dat reguliere pacht uitstervend is, is ook niet juist. Er worden nog steeds nieuwe reguliere pachtovereenkomsten gesloten, ook door professionele beleggers. Dat geliberaliseerde pacht enorm toeneemt, is enkel te verklaren door het feit dat er voorheen vaak mondeling werd verpacht of met een grondgebruikersverklaring grond in gebruik werd gegeven. Aangezien hier risico's voor de eigenaar aan vast zitten, wordt nu vaker gebruik gemaakt van de geliberaliseerde pachtovereenkomst. Nu kan het ineens niet meer naast elkaar bestaan: dit komt allemaal uit de koker van een rechter, nota bene rechtsprekende macht die zich totaal niet mag bemoeien met de wetgevende macht. Heren wetgevers: kijk eerst een in de praktijk hoe het werkt en ga dan eens kijken of er wellicht dingen zijn die aangepast moeten worden, maar houd de grote lijn intact. LTO is een politiek dier geworden; ze zullen ongetwijfeld ergens anders iets gewonnen hebben en dan moeten ze in het pachtdossier iets prijsgeven.
bas 23 April 2016
Bij lto zitten toch alleen nog 65 plussers de jongeren zitten allemaal bij sectorbonden nav nmv enzovoort.
zeeuw 23 April 2016
Pachten is niet meer van deze tijd.
is en word allemaal veel te duur.
Grondruil kom je veel verder mee.
De dommeriken die erfpacht constructies afgesloten hebben om te groeien en daar gebouwen trekkers en kisten voor gekocht hebben zijn nu de pineut.

1 jarige grondgebruik voor pootaardappelen wortelen e.d. kan maar net uit met huidige prijzen.
laat staan dat je er nog bieten graan en al dat andere geneuzel op moet zetten
fries 23 April 2016
Ik vraag mij af wat voor nut de LTO nog heeft want ik heb het gevoel dat wij hier met een stel ambtenaren hebben te doen en niet die mensen die onze belangen moeten behartigen. Kijk naar het RVO gebeuren, waar is de LTO!!!, dus nergens, zij verdienen een ambtenaren salaris en hebben de werktijden van een ambtenaar en dat is behoorlijk riant maar werkelijk doen waar zij voor worden betaald doen zij allang niet meer, maar dat is ook duidelijk de moderne tijd, de macht bepaalt en de boeren zijn steeds meer in de minderheid en hebben totaal niets meer te melden in Nederland.
Abonnee
Polderboer 23 April 2016
De 1 na laatste pachtvergadering van de LTO hier in het groenhorst college te Emmeloord, was iedereen er voor om er als een blok voor te gaan liggen.....
En men was er voor om de 67 jarige leeftijd terug in te voeren......
Bedankt voor het luisteren Arnold!
Ineke kramer-Pepping 23 April 2016
Een heel slechte zaak dat LTO hiermee akkoord gaat. Pachtprijzen mogen niet de speelbal tussen verpachter en agrariër worden. Duidelijk wie de grote verliezer gaat worden, de agrariër! Terug naar vroeger naar de barre tijden va de heren boeren en grondeigenaren, maar ook naar de terreinbeherende instanties welke zelf geen ha in eigen beheer kunnen realiseren.
Van groot belang is sowieso, de bestaande reguliere contracten te beschermen. Contracten met recht op in de plaatselijk van ouders op kind of schoonkinderen een belangrijk recht voor de continuïteit van de grondbegrippen.
Arnold Mechielsen luister nu een goed naar de sector, naar de basis van veel bedrijven.
Vraag kennis en advies bij die mensen die in het agrarische/ pachters bedrijfsleven staan.
Leg je oor te luister bij hen die ervaring hebben met de wanpraktijken welke veelal schrijnend zijn.
Continuïteit is van essentieel belang voor onze agrarische sector.
Ineke Kramer-Pepping
Pacht 24 April 2016
Fries, LTO pretendeert de enige belangenbehartiger van de pachters te zijn.
In eerste instantie stond het artikel met Eric Pelleboer op de website van LTO, maar is nu verwijderd. Vervolgens is de reactie van de heer Michielsen gewijzigd.
Onbegrijpelijk dat LTO in de persoon van Michielsen akkoord is gegaan met dit debacle, ben toch heel benieuwd hoe hij dit ons als achterban uit gaat leggen. BLHB en NAJK hebben duidelijk aangegeven dat dit niet uit te leggen is aan de achterban dat het over en uit is of na 4 jaar of na 30 jaar voor pacht afhankelijke bedrijven. Blijkbaar heeft LTO nog geen leerling getrokken uit het dossier van 40 jarige erfacht verlenging vanaf 2012. Indien de heer Michielsen niet opstapt zal ik mijn opzegbrief voor de beëindiging van mijn LTO lidmaatschap op de bus doen.
Abonnee
Pieper 24 April 2016
Het is en blijft een moeilijk dossier dat van pacht. De verpachter wil meer vrijheid wat uiteindelijk in een hoger rendement resulteerd en de pachter wil gewoon zekerheid in duur en in de pachtprijs. Voor alle twee kanten heb ik wel begrip. Wel vind ik dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de verpachters. Zo heb je de overheid (rvob) en andere soorten verpachters. De meeste pachters van rvob zijn hoofdzakelijk gevestigd in polders (Wieringermeer, Haarlemmermeer, flevopoldes). Dit zijn hoofdzakelijk pachters die vroeger elders bedrijven hebben ingeleverd voor een nieuw bedrijf in 1 van die polders. Omdat de rvob ( voorheen domeinen) een erg betrouwbare partner was en altijd meedacht met de pachters was het voor de meeste pachters geen noodzaak om de gronden over te kopen. Nu is dit voor reguliere pacht sinds eind 90 jaren niet meer mogelijk. Voor de erfpacht situaties is dit nog wel mogelijk geweest. Achteraf had geen pachter de mogelijkheid laten liggen om de pachtgronden te kopen maar ja er zou wel vaker een koopmoment komen. Niet dus. Nu zijn het ordinaire geldwolven geworden bij de rvob. Je kunt dit wel of niet terecht vinden maar de juiste weg is het niet. Omdat er nu zo ontzettend aan het pachtsysteem geknutseld wordt , in negatieve zin, zou het rvob sieren om de zittende reguliere pachters de grond aan te bieden, zeker gezien de historie van de bedrijven.
ome henk 24 April 2016
Goed idee, biedt alle regulier verpachte grond in verpachte staat aan de pachters aan, gaan ze er niet op in dan gaan ze akkoord met de op handen zijnde verslechteringen.
schoenmakers1 24 April 2016
ome henk schreef:
Goed idee, biedt alle regulier verpachte grond in verpachte staat aan de pachters aan, gaan ze er niet op in dan gaan ze akkoord met de op handen zijnde verslechteringen.

en wat doen we dan met de mensen die al generaties lang geprobeerd hebben pachtgrond van de overheid te bemachtigen, maar systematische altijd er naast viste omdat ze niet de juiste connecties hadden, een wethouder heeft eens gesteld, het bedrijf komt wel in aanmerking maar de persoon niet
Hans 25 April 2016
Ik liep al een hele tijd gefrustreerd rond met een zeer slecht gevoel rond de belangenbehartiging door LTO.
Ik ben me er erg van bewust dat binnen de landbouw belangenbehartiging ZEER noodzakelijk is.
Ik constateer steeds vaker dat juist de LTO zorgt voor een kostprijsverhoging op mijn erf.
Ik heb tot op heden nog steeds mijn contributie aan LTO betaald, maar moet helaas constateren dat de laatste keer al geweest is!
Dit noem ik geen belangenbehartiging meer, dit neigt naar verkwanseling van de Nederlandse landbouw!
Pacht 25 April 2016
Fries, LTO pretendeert de enige belangenbehartiger van de pachters te zijn.
In eerste instantie stond het artikel met Eric Pelleboer op de website van LTO, maar is nu verwijderd. Vervolgens is de reactie van de heer Michielsen gewijzigd.
Onbegrijpelijk dat LTO in de persoon van Michielsen akkoord is gegaan met dit debacle, ben toch heel benieuwd hoe hij dit ons als achterban uit gaat leggen. BLHB en NAJK hebben duidelijk aangegeven dat dit niet uit te leggen is aan de achterban dat het over en uit is of na 4 jaar of na 30 jaar voor pacht afhankelijke bedrijven. Blijkbaar heeft LTO nog geen leerling getrokken uit het dossier van 40 jarige erfacht verlenging vanaf 2012. Indien de heer Michielsen niet opstapt zal ik mijn opzegbrief voor de beëindiging van mijn LTO lidmaatschap op de bus doen.
petatje 25 April 2016
Pacht schreef:
Fries, LTO pretendeert de enige belangenbehartiger van de pachters te zijn.
In eerste instantie stond het artikel met Eric Pelleboer op de website van LTO, maar is nu verwijderd. Vervolgens is de reactie van de heer Michielsen gewijzigd.
Onbegrijpelijk dat LTO in de persoon van Michielsen akkoord is gegaan met dit debacle, ben toch heel benieuwd hoe hij dit ons als achterban uit gaat leggen. BLHB en NAJK hebben duidelijk aangegeven dat dit niet uit te leggen is aan de achterban dat het over en uit is of na 4 jaar of na 30 jaar voor pacht afhankelijke bedrijven. Blijkbaar heeft LTO nog geen leerling getrokken uit het dossier van 40 jarige erfacht verlenging vanaf 2012. Indien de heer Michielsen niet opstapt zal ik mijn opzegbrief voor de beëindiging van mijn LTO lidmaatschap op de bus doen.

Maakt toch niets meer uit. Het kwaad is geschied. Wie er bij LTO ook zit, ze maken door hun foute ambtelijke top steeds dezelfde fouten omdat het AMBTENAREN zijn!!! En de boer maar de ambtenaren betalen om zijn eigen belangenverkwanseling te bekostigen!
Claas 25 April 2016
Het kan raar lopen. Artikel haalt Cees Veerman aan die als minister meegewerkt heeft aan de 2% rendementsnorm.
Op basis van de huidige rente en grondprijzen kan je met die norm als zekerheid investeren in grond zolang de pachter maar betaald.
Jan 25 April 2016
LTO krijgt gewoon geld van partijen die veel baat hebben bij deze keuze,reken er maar op dat het gewoon door gaat.Ook voor de overheid pakt dit gunstig uit,dus.............
Abonnee
pruikenmaker 27 April 2016
LTO werkt eerder tegen dan voor de leden.
Ik ben het met Hans eens, de contributie is de laatste keer geweest.
geert 27 April 2016
Erfpacht is iets anders dan reguliere pacht !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden