De groei in biologische bedrijven en areaal in Nederland stagneert. Dat concludeert de biologische belangenbehartigingsorganisatie Bionext uit cijfers die Skal Biocontrole vandaag – 21 maart – publiceert.
De Nederlandse consument koopt flink meer biologische producten, maar aan die vraag kan steeds minder vanuit ons land worden voldaan. Bionext-directeur Bavo van den Idsert pleit daarom voor financiële ondersteuning en stimulering.
In vijf jaar tijd kocht de Nederlandse consument ongeveer 50 procent meer biologische producten. Het aandeel biologische landbouwgrond is echter niet of nauwelijks gegroeid, zo blijkt uit nieuwe cijfers. De biologische sector is het snelst groeiende segment in supermarkten. Binnen de Nederlandse retailsector bedraagt het aandeel biologisch 3,7 procent. Met 7,6 procent is Denemarken binnen Europa koploper.
Volgens Van den Idsert is het zover gekomen dat we nu biologische melk importeren, terwijl er juist een overschot aan gangbare melk is. Dat komt volgens hem omdat er diverse belemmeringen zijn voor boeren die over willen stappen. Bionext vraagt de overheid matregelen te nemen die biologische boeren helpen. Bijvoorbeeld het aanpassen van fiscale regelingen om de financiering van grond en gebouwen te vergemakkelijken – in de vorm van een groenfinanciering – en een garantstelling voor de terugval in inkomen tijdens de omschakelperiode. Ook ziet Bionext graag een aangepast pacht- en grondbeleid.
‘De omschakelperiode van twee jaar brengen hogere kosten en lagere opbrengsten met zich mee. Daardoor valt het inkomen tijdelijk sterk terug’, weet Van den Idsert. ‘Een garantstelling vanuit de overheid helpt. Een aangepast pacht- en grondbeleid met ervoor zorgen dat overheidsgronden bij voorkeur naar biologische bedrijven gaan. Investeringen in de biologische landbouw moeten per definitie onder groene investeringsregelingen vallen.’
Provincies spelen volgens de organisatie een cruciale rol in de omschakeling. Zo is het beleid van de provincie Flevoland duidelijk merkbaar. Het areaal biologische landbouwgrond bedraagt daar ruim 10 procent. Goed voor 8.800 hectare. Met 1,5 procent scoort Zeeland het slechtste. Provincies moeten daarom helpen met omschakelprojecten. Kan Nederland zo het areaal opkrikken, dan veranderen we niet naar een importland. Boeren hebben zo garantie op een gezonde toekomst, meent Bionext.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868824/Overheidsgrond-bij-voorkeur-naar-biologische-landbouw]Overheidsgrond bij voorkeur naar biologische landbouw[/url]