De Nederlandse veehouderij kan binnen vijf tot tien jaar mestloos zijn. Oftewel, opereren zonder een mestoverschot. Dat kan, zegt Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van de Topteam Agri & Food. 'Maar dan moet je als sector wel de schouders er onder zetten en investeren in technologie en innovatie.'
Dit zei Dijkhuizen vrijdagavond op de algemene ledenvergadering van coöperatie CZAV in Goes. Volgens Dijkhuizen moeten agrarische ondernemers niet langer afwachten totdat de politiek besluit wat zij moeten doen, maar zich vooral richten op de markt. 'Uw inkomen ligt in de markt. Daar blijft het knokken.'
Zo moet de sector volgens hem in de mestdiscussie zelf de handschoen oppakken. 'Wat zou het niet fantastisch zijn als de Nederlandse sector zelf het mestbeleid oplost en als eerste een mestloze veehouderij heeft. Dat kan binnen vijf tot tien jaar. Als de sector zelf investeert in technologie voor de verwerking en de verwaarding van mest.' De afhankelijkheid van de politiek is nu te groot, aldus Dijkhuizen, daarbij onder meer verwijzend naar het huidige overleg over de fosfaatrechten.
Daarbij wordt het volgens hem in de komende decennia heel normaal dat agrarische ondernemers reststromen als mest, maar ook biomassa als bijvoorbeeld bietenblad, als waardevolle grondstoffen gaan zien. 'Die ontwikkeling is in gang gezet, maar de technologie moet zich verder verbeteren en vestigen.' Dit kan op termijn ook een hoger rendement voor een agrarisch ondernemer opleveren, gaf Dijkhuizen aan.
Want de toekomst van de agrarische sector zit, zo legde Dijkhuizen één van zijn stokpaardjes aan de ongeveer duizend deelnemers aan de ledenvergadering voor, in de hoogproductieve landbouw. Een hoogproductieve landbouw geeft, zo motiveert hij, een veel lagere footprint per per ha of kilo product dan de extensieve variant. 'De duurzaamheidsdiscussie gaat altijd richting het regionale, het kleinschalige. Maar daar maak je de het echt niet beter mee dan bedoeld. Hoge productiviteit is ontzettend goed voor de duurzaamheid.'
Als voorbeeld noemde hij daarin de balans die moet worden gevonden in dierenwelzijn en milieudruk. 'De trager groeiende kip waar supermarkten nu naar overstappen, heeft per kilo groei meer voer nodig. Dus de emissie ligt 20 tot 25 procent hoger, bij biologische kippen is dat zelfs 60 procent meer. Het dierenwelzijn is beter, maar de druk op het milieu hoger. Kan dat straks uit?'
Dijkhuizen heeft echter vertrouwen in de kracht van de Nederlandse agrarische sector. Volgens hem loopt deze mondiaal voor en deze voorsprong gaat zich op termijn uitbetalen. 'Heel de wereld gaat steeds meer op Nederland lijken. Overal gaat de grondprijs omhoog, wordt arbeid duurder en groeit de concurrentie in grondstoffen. Daarom is er ook zoveel internationale interesse voor de Nederlandse food en agrisector. Wij hebben goud in handen.'
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/weekend/artikel/10868084/Een-mestloze-veehouderij-binnen-vijf-tot-tien-jaar]Een mestloze veehouderij binnen vijf tot tien jaar[/url]
Intensive veehouderij, voer importeren, producten, en nu de mest ook nog exporteren.
En dat noemt hij duurzaam ?