Malmström maakt duidelijk

TTIP: niet alle voedseleisen EU gelden voor VS

2 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De Verenigde Staten hoeven in TTIP, het op handen zijnde vrijhandelsverdrag met de Europese Unie (EU), niet te voldoen aan alle voedseleisen die de EU aan haar producenten stelt. Dit liet Cecelia Malmström, eurocommissaris van Handel, dinsdag onomwonden weten in de Tweede Kamer.

Over de voorwaarden van het omstreden handelsverdrag wordt druk onderhandeld door delegaties van de EU en de VS. TTIP ligt daarbij onder een vergrootglas van milieu- en dierenwelzijnsorganisaties, die een massale import vrezen van onder meer hormoonvlees en genetisch gemodificeerde gewassen als granen uit de VS. Niet voor niets stond TTIP dan ook op de agenda bij een bezoek van Malmström aan de Tweede Kamer bij de leden van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking .

Van de VS wordt niet geëist te voldoen aan alle Europese eisen

Malmström benoemde in haar introductie het belang van handel en specifiek de 1,3 miljoen banen in Nederland die bestaan dankzij de internationale handel van ons land. Verder beloofde de Commissaris niet te tornen aan de standaarden wat betreft consumentenbescherming en -veiligheid. 

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, ging opvallend genoeg als enige in op de positie van Nederlandse boeren. Zij vroeg de commissaris of voedsel uit de Verenigde Staten aan dezelfde eisen als voedsel, geproduceerd in de Europese Unie moet voldoen. Daarnaast stipte ze aan dat dit, wanneer niet goed uitgewerkt, de positie van de Nederlandse boer in gevaar kan brengen.

Malmström zei hierover dat er vanuit de EU bereidheid is om samen te werken op het gebied van dierenwelzijn en wetenschap, maar dat er van de VS niet wordt geëist te voldoen aan alle Europese eisen. Dit wordt ook niet verwacht van andere landen, zo legde commissaris Malmström uit. Andere naties waar wij verdragen mee hebben, hoeven namelijk ook niet op een traditioneel Nederlandse manier te werken en onze waarden te delen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
schoenmakers1 2 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867983/TTIP:-niet-alle-voedseleisen-EU-gelden-voor-VS]TTIP: niet alle voedseleisen EU gelden voor VS[/url]
dan hier ook maar een hoop eisen in de prullenbak
Abonnee
henk 2 Februari 2016
Dat gaat lekker we houden onze eigen landbouw duurzaam om vervolgens de schappen van de supermarkten vol te leggen met hormoonvlees, gmo , plofkippen en batterij eieren. hoezo level playing field.
piet 2 Februari 2016
triest dat andere partijen niets op te merken hebben alleen de partij voor de dieren,wat dit betekent is dat ze mooi weer zitten te praten met de boertjes om zieltjes te winnen maar ondertussen niks om de belangen van vooral de gezinsbedrijven geven.
Ard Eshuis 2 Februari 2016
Triest. Zou zeggen grijp alle mogelijkheden om dit verdrag te voorkomen! Is al erg genoeg dat al die producten die nu al ongeremd in de schappen terecht komen niet geweerd kunnen worden. Sluit me bij Schoenmakers aan: De enige oplossing is hier de eisen ook gewoon versoepelen! Men (Brussel én Den Haag) wil gewoon niet dat de boer hier een eerlijke boterham verdienen kan!
Bertus Buizer 2 Februari 2016
Een eventueel TTIP bedreigt de kansen voor agrarische sector in nieuwe wereldwijde trend ggo-vrij voedsel. Wij hebben TTIP zacht gezegd helemaal niet nodig. Zie (open URL): bit.ly/1SBbKVl
Gubbe 2 Februari 2016
Niemand in Europa zit te wachten op TTIP, op wellicht wat Politici na , die een loopbaan en andere voordeeltjes kunnen krijgen van de "corporates" die Amerika aansturen.
Het feit alleen al dat iedereen, bedrijven, burgers, en zelfs regeringen voor Amerikaanse rechtbanken kunnen worden gedaagd, als een Amerikaanse onderneming zich belemmert voelt in haar commerciële activiteiten, moet toch al genoeg reden zijn om TTIP af te wijzen.
Overigens hebben we de Amerikanen helemaal niet nodig, en hun opvattingen over sociaal-maatschappelijke en geopolitieke vraagstukken hebben dacht ik al genoeg ellende in de wereld veroorzaakt.

Europa moet eerst maar eens haar eigen tuintje op orde krijgen, alvorens weer nieuwe avonturen met het land van : Guns and money" aan te gaan !
Sjaak Hoedjes 3 Februari 2016
Uit de eerst gelekte stukken blijkt dat de omschrijvingen zo vaag zijn dat de interpretatie divers zal zijn . Dat betekent dat er overal enorme juridische procedures zullen ontstaan met onvoorspelbare afloop. Dit kan de lidstaten en dus DE BURGERS miljarden aan schadeclaims berokkenen. Deze worden door speciale rechtbanken behandeld. Om te mogen procederen moet je eerst door een aanloopprocedure heen. Het zal duidelijk zijn dat alleen de zeer kapitaalkrachtige grote multinationals het geld hebben om iedere stap van de overheid inzake lonen, sociale voorzieningen, gezondheid- en arbo eisen, milieu en voedselveiligheid , gezondheidszorg aan te vechten , waardoor alleen die dreiging een ware terreur zal vormen en bewegen van de overheid onmogelijk maakt. Aan het eind van het liedje zou het zomaar kunnen zijn dat overheid door haar gijzeling van de grote jongens niet meer functioneert en overbodig wordt. En dan zijn we terug in het feodale tijdperk, dus eigendom van hebzuchtige ondernemingen. We zullen alles ontnomen worden.
schoenmakers1 3 Februari 2016
de overheid vindt het niet erg dat ze naar elders kan verwijzen als het niet goed gaat, doen ze nu ook al, mag niet van europa
J v d Kooi 5 Februari 2016
Voorkomen is beter dan straks niet meer kunnen genezen! Ook hier blijkt werkgelegenheid het te winnen van vrijheid en voedselveligheid?
putten 5 Februari 2016
de Amerikanen doen het net als altijd, de kennis ophalen vervolgens leegzuigen en de laten ploffen.
Janus 5 Februari 2016
stel eens voor dat de sojabonen niet voldoen
dan heeft vriendje Jaap korteweg een probleem
met zijn soja nepvlees
petatje 22 Februari 2016
Weer zo'n EEG kronkel. Binnen eeg boeren verplichten om zo veilig mogelijk en milieu- en diervriendelijk mogelijk voedsel te produceren wat goed te begrijpen is. Maar de amerikanen laten ze hier op de markt toe met hun allerminst dier-,milieu-en voedselveilig geproduceerd spul. Dit is toch niet te begrijpen. Hebben we nou greenpeace nodig om onze belangen te verdedigen, daar waar de standaard boerenbelangenorganisaties het weer af laten weten. En die EEG moet eerst binnenskamers maar eens gaan afstemmen wat men nou eigenlijk wil voor zowel europese consumentenveiligheid als ook landbouwproduktieregels!
petatje 22 Februari 2016
Als dit door zou gaan, dan wordt het tijd dat het europese hof zich eens gaat buigen over deze rechtsongelijkheid voor zowel consumenten alsook voedselproducenten binnen de europese grenzen veroorzaakt door de europese comissie.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden