Erop of eronder voor Athene

Komende 72 uur cruciaal voor Griekenland

19 Juni 2015 - Edin Mujagic - 1 reactie

‘Vrijdag wel. Maandag: ik weet het niet’. Dat was het antwoord van een bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren op de vraag of de Griekse banken open zullen gaan vandaag.

De vraag werd gesteld nadat duidelijk is geworden dat de zoveelste overleg tussen Griekenland en de andere eurolanden mislukt is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich teruggetrokken uit de gesprekken en heeft laten weten dat er geen uitstel voor Griekenland zal komen. Op 30 juni moet 1,6 miljard euro op de bankrekening van het IMF bijgeschreven zijn. Dat is de aflossing die Griekenland moet doen.

Aflossing die het land niet kan doen tenzij er een akkoord komt met de andere eurolanden zodat er een nieuw tranche noodleningen richting Athene kan. Gebeurt dat niet, dan krijgt het IMF zijn geld niet en blijft Griekenland in gebreke. Met andere woorden, dat land is dan ook officieel failliet.

Vandaag om 12:00 vergadert het ECB-bestuur, telefonisch, over de steun aan de Griekse banken. Het betreft een spoedvergadering. De Griekse banken worden al enige tijd overeind gehouden door een speciale noodfaciliteit, de ELA genaamd (ELA staat voor Emergency Lending Assistance). Het ELA-loket bestaat in elk euroland, bij de centrale bank, maar mag alleen opengezet worden na goedkeuring van de ECB. De afgelopen maanden hebben de Griekse banken samen ruim 80 miljard euro op dat loket geleend. Het gaat niet te ver om te zeggen dat die banken zonder die noodleningen allang omgevallen waren. 80 Miljard euro is ongeveer een derde van de Griekse economie.

De afgelopen maanden hebben veel Grieken hun geld van de bank gehaald; die Grieken die dat nog niet (helemaal) hebben gedaan, hebben dat in de laatste 24 uur alsnog uitgevoerd. Ruim 1 miljard euro werd aan de Griekse geldautomaten gepind in die periode.

Het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone mislukte gisteren. De Griekse minister werd zelfs kinderachtig gedrag verweten. Het lijstje voorstellen van maatregelen die Griekenland wil nemen, werd weer als onvoldoende beoordeeld en afgewezen. Het belangrijkste probleem zijn de Griekse pensioenen. De Grieken gaan doorgaans eerder met pensioen dan mensen in veel andere EU-landen én krijgen ook nog een hoger pensioen dan veel andere Europeanen. Het IMF en de andere eurolanden willen dat Griekenland dat onhoudbare stelsel – er is geen apart spaarpotje daarvoor – ingrijpend hervormt. Griekenland weigert dat echter te doen omdat de huidige regering aan de macht is gekomen met de belofte dat pensioenen heilig blijven.

Aanstaande maandag vergaderen de Staatshoofden en de regeringsleiders van de EU-landen over Griekenland. Ook dat is een spoedvergadering. Maandag is de laatste dag voor een akkoord omdat over elk akkoord de parlementen van enkele EU-landen moeten vergaderen. Pas daarna kan de EU geld overmaken aan Athene. Vandaar dat wachten tot 29 juni geen optie is, dat zou te laat zijn.

Vandaag gaan de Griekse banken wel op. Maar of dat maandag gebeurt...

Griekenland is nog nooit zo dicht bij het uittreden uit de euro geweest. Maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, dat valt nog te bezien. Een ruime meerderheid van de Griekse bevolking wil dat niet en de politici in de andere eurolanden en de Europese beleidsmakers, te beginnen die bij de ECB (een bestuurslid zei onlangs dat ‘het bestuur van de ECB Griekenland in de eurozone wil houden’). Als niemand het wil, is de kans ook klein dat het zal gebeuren. Anders gezegd: omdat niemand wil dat Griekenland uit de euro stapt, is de kans groot dat er linksom of rechtsom een akkoord zal komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. De komende uren zijn cruciaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Griekenland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan4072 19 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10864332/Komende-72-uur-cruciaal-voor-Griekenland]Komende 72 uur cruciaal voor Griekenland[/url]
Ik kan het niet helemaal volgen. Ik kan het helemaal niet volgen. Ben ik dom of is het artikel fout geschreven of zijn onze leiders dom? Griekenland heeft in afgelopen paar maand al 80 miljard uit een noodfonds ELA gehaald. Dan is 1,6 miljard van EMF toch niks in vergelijking? Waar komt dat ELA geld vandaan? Als ze de 1,6 miljard niet terug betalen dan hoef je de 80 miljard al niet eens te noemen.
Curly 11 Juli 2015
Dat Griekenland uit de EU en/of uit de Euro zou treden was louter theater op het hoogste nieveau van de Europese gemeenschap. Het toneelstuk heette: The Bilderberg comedians of the Parliament of Europe. Als Griekenland zou uittreden treedt er een domino effect op, hierdoor zou de EU van los zand aan elkaar gaan hangen. Bovendien de geleende miljarden zouden dan echt in rook zijn opgegaan c.q. verdampen. Als Griekenland niet in de EU blijft komen de geopolitieke ambities en militaire verdediging van de EU op losse schroeven komen te staan. Zo zit dat !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden