Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De begin deze maand aangetreden nieuwe Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU), is vandaag meteen met de nieuwste ramingen voor onder meer economische groei en werkloosheid in de EU en de eurolanden gekomen.
En het is geen fijn document. De economische groei blijft zwak en komt dit jaar in de eurozone uit op slechts 0,8 procent. Dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de groei van de Amerikaanse economie. Volgend jaar trekt het allemaal wat aan, verwacht Brussel maar de groei zal met 1,1 procent niet bepaald iets zijn om uitbundig feest te vieren. Pas in 2016 komt de eurozone in de buurt van wat we normale economische ontwikkeling kunnen noemen. In dat jaar zal de economie, volgens Europese Commissie, met 1,7 procent groeien.
De werkloosheid, die in de eurolanden sinds het begin van de crisis behoorlijk is gestegen, zal naar verwachting zakken van 11,6 procent nu naar 10,5 procent in 2016. De stijging van de werkloosheid sinds 2009 is vooral onder de jongeren schrikbarend, in sommige eurolanden bedraagt die ruim 50 procent. Let op: dat betekent níet dat meer dan de helft van alle jongeren in zo een land werkloos is, alleen dat meer dan de helft van alle jongelui die een baan zoeken, geen werk heeft. Wie bijvoorbeeld op school zit, is niet op zoek naar een baan en dus ook niet werkloos.
In Nederland trekt de economische groei, in het scenario van de Europese Commissie, van 0,9 procent dit jaar naar iets minder dan het dubbele ervan, namelijk 1,7 procent in 2016. De werkloosheid neemt maar mondjesmaat af, die zakt van 6,9 naar 6,7 procent. Op dit gebied scoort Nederland overigens, net zoals nu, veel beter dan bijna alle andere eurolanden.
Wat de economie van de EU onder meer een krachtig impuls moet geven zijn structurele hervormingen, lees hervormingen op het gebied van arbeidsmarkt maar ook de werking van de markt. Nu nog gelden in veel landen en veel sectoren allerlei nationale regels die zo de groei afremmen.
Afgaand uit de ervaringen van de afgelopen jaren en het gebrek aan bereidheid van met name grote landen, zoals Frankrijk, om hun economieën te hervormen, zou het niet verbazen als de bijdrage aan economische groei uit doe hoek zwaar tegenvalt tegen 2016.
Een ander impuls moet komen uit 300 miljard euro aan investeringen die de EU, samen met de lidstaten, wil doen. Wat echter onduidelijk blijft is waar de EU en de EU-landen dat enorme bedrag vandaan moeten halen, gezien het feit dat de staatsschulden (zeer) hoog zijn en begrotingstekorten in bijna alle EU-landen ver boven de EU-norm liggen. Met andere woorden: de EU is blut maar er wordt gewoon gerekend met 300 miljard aan extra investeringen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.