Al 70 aanmeldingen

Rechtszaken renteswaps proberen te voorkomen

11 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Bij Stichting meldpunt klachten Deutsche Bank hebben zich inmiddels 70 ondernemers gemeld die worden gedupeerd door de zogeheten renteswaps, Dit laat voorzitter Harm Wiegersma desgevaagd weten. De stichting gaat komende week de problemen aankaarten in een gesprek met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook spreekt het meldpunt met leden van de diverse politieke partijen in de Tweede Kamer. "Wij willen hen informeren en hopen dat ze actie gaan ondernemen."

"We willen duizenden rechtzaken voorkomen", vertelt Wiegersma. "Wij streven een koninklijke schikking na. Dat is voor de meeste ondernemers die een duurzame relatie met hun bank willen onderhouden de beste oplossing." De voorman van de stichting wijst daarbij naar Groot-Brittannië waar de Britse financieel toezichthouder FSA hard heeft ingegrepen. Daar moesten de banken meer dan 3,5 miljard euro opzij zetten om gedupeerden te compenseren. "Dit voorbeeld moet Nederland volgen", oordeelt Wiegersma.

Volgens hem zijn rechtszaken niet in het belang van veel agrarische ondernemers, omdat ze tijdrovend zijn. Bedrijven komen nu al financieel in de knel, schetst Wiegersma. "Veel bedrijven kunnen door de renteswap niet investeren, omdat zijn bij de bank geen financiële middelen los krijgen. Een snelle oplossing is dus geboden." Wiegersma waarschuwt gedupeerden overigens om niet te snel een schikkingsvoorstel van de bank te accepteren, maar als het kan nog te wachten totdat een generieke oplossing zich aandient. Deze kan gunstiger uitpakken. "Wij vechten daarvoor."

De stichting wil bij voorkeur de relatie van gedupeerden met de bank niet te veel verstoren. "Agrarische ondernemers hebben weinig keuze in banken. Als je na een rechtszaak wilt of gaat overstappen naar een andere bank, is het maar de vraag of je de financiering door wel rond krijgt. Een goede oplossing is in het belang van alle betrokkenen."

Het meldpunt neemt het initiaitief van de vrijdag opgerichte Stichting Renteswap, die zegt te willen gaan procederen voor gedupeerden van renteswaps, voor kennisgeving aan. "De mensen die daar aan meedoen zijn advocaten of hebben een juridische achtergrond. Zij gaan met hun achtergrond waarschijnlijk een andere strategie kiezen dan wij", reageert Wiegersma veelbetekenend.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden