Agrifoto

Analyse Peen

Peenmarkt heeft de weg omhoog gevonden

3 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Het is aan het schuiven op de peenmarkt. Goede peen is er niet gek veel meer en spoelers die door willen blijven draaien moeten wat. Vooral aan de bovenkant doen prijzen een stap omhoog maar de range blijft breed.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De peenmarkt heeft deze week de weg omhoog gevonden. Spoelers die lang erg voorzichtig waren, zijn overstag en gaan voor een belangrijk deel mee in prijzen die telers vragen tot circa €250 per kist. De kwaliteit moet dan wel goed zijn. Juist de peen die geschikt is voor de retail en overzeese export is lastig te vinden. Dat is wel het segment waar de Nederlandse sector het van moet hebben. Het echte bulkwerk voor Oost-Europa loopt het hele seizoen al wat lastig. Nu de prijzen op de teler in de lift zitten (en de baalprijs mee moet) komt er uit die hoek geen extra vraag.

Bestemming maakt het verschil
Dat het peenseizoen nog erg lang doorloopt, is bepaald geen zekerheid. De beschikbare hoeveelheid goede peen in Nederland droogt op en de nieuwe oogst uit Zuid-Europa zit er aan te komen. Egypte doet met scherpe prijzen verwoede pogingen een voet tussen de deur te krijgen, maar die kunnen volgens enkele insiders de kwaliteit niet leveren. Met dat er in de telersprijs echt een stap wordt gezet, en de prijs voor gespoeld product moeite heeft ook een stap te maken, slaan sommige spoelers aan het rekenen of het wel interessant blijft om door te draaien. De eerste geluiden zijn er al van spoelers die, vanwege matige marges, het mooi geweest vinden voor dit seizoen.

De DCA-notering voor zowel b-, als c-peen is deze week met €5 gestegen en komt daarmee uit op €35 tot €45 per 100 kilo. De onderkant van de notering maakt wel een stapje maar het is vooral het betere product waarvoor spoelers bereid zijn meer te betalen.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden