Shutterstock

Analyse Uien

Vraag trekt aan maar de uienprijs blijft dalen

26 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Telers hebben de teugels van de uienmarkt nu definitief uit handen gegeven. Bij sommige boeren kun je zelfs spreken over paniek. Vertrouwen dekt de lading niet, maar verpakkers en exporteurs worden minder somber.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is in de uienwereld is de laatste maanden weer eens duidelijk geworden. Dat er nu voor €12 uien op de boer gekocht worden, hadden niet veel spelers in december voorspeld. Het is misschien cru om te zeggen, maar de sorteerders die nu om het hardst roepen dat ze dit wel hadden zien aankomen, hebben bij wijze van spreken de grootste posities ingenomen op het hoogste punt van de markt in december. Datzelfde gaat op voor telers die bijna zeker wisten dat we een herhaling kregen van vorig seizoen en die nu bijna blij zijn als een sorteerder langskomt die een redelijk bod doet en niet weten hoe snel ze daar een klap op moeten geven. Achteraf weten we het allemaal.

In de waan van de dag zou je bijna denken dat het niet meer goedkomt met de uien dit seizoen. Dat de uienprijs verder daalt valt ook zeker niet uit te sluiten. De angst van telers dat de prijzen onder kostprijsniveau zakken, is dan ook niet vreemd. Sorteerders en exporteurs zitten toch net wat anders in de wedstrijd. Niet iedereen heeft het even druk maar verschillende sorteerders melden het druk te hebben. Door de scherpe prijzen winnen de Nederlandse uien vooral in Europa terrein. "Voor het mooie hadden we dit twee maanden geleden moeten hebben, maar we ruimen in elk geval flink wat op nu", aldus een sorteerder.

Verkoop is leidend
Naar de inkoopprijs van de verpakker voor de uien wordt niet meer gekeken volgens enkele insiders. Sorteerders met een relatief grote voorraad dure uien maken vaart om door die voorraad heen te komen. Ze gaan net zo makkelijk mee in de prijzen van sorteerders die voor de voet op kopen en waarvoor de huidige baal-, en telersprijs wel klopt.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week wederom een stapje terug. In drielingen en middels zijn geen heel grote prijsverschillen tussen sorteerders. Dat is bij de 60-80 en 80-op wel anders. Het is net hoe je de middels draait 45-65 of 50-70 hoeveel grove en supers de betreffende sorteerder in de aanbieding heeft. Ook de afzetmogelijkheden maken een wereld van verschil. Is de kleur er een beetje af en kunnen ze alleen nog naar Engeland of zijn het nog prachtige uien die overzee kunnen?

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden