De grenzen naar Senegal zijn nog niet geopend of een significant volume uien is al onderweg. Een deel ligt te wachten totdat de grens opengaat, maar dat kan mogelijk nog een maand duren. Vorig jaar verliep de export gespannen, waarna de Senegalese overheid een importquotum instelde. De huidige drukkende situatie wordt dan ook als negatief ervaren.
Exporteur Beemsterboer schat in dat er inmiddels 20.000 ton uien zijn verladen met als bestemming Senegal. Beemsterboer schreef vorig jaar nog een brandbrief over het bewust overvoeren van de markt. Volgens officiële exportcijfers gaat het om 2.950 ton. Dit zijn echter de eerste resultaten tot en met week 30, terwijl we inmiddels in week 34 leven.
Binnenlandse voorraad
In de haven van Dakar ligt inmiddels een boot met naar schatting 3.000 ton Nederlandse uien te wachten totdat de grens opengaat, maar vermoedelijk gebeurt dit pas op 12 september. Dat is een gunstig scenario, want de binnenlandse oogst is beter dan eerder werd aangenomen. De lokale overheid wil eerst dat deze uien worden verbruikt voordat de import start.
De overheid in Senegal stimuleert de lokale productie, wat met een toenemende mate van succes gebeurt. Dat is ook terug te zien in de huidige uienvoorraad. Zolang er voldoende uien beschikbaar zijn, blijft de grens gesloten. Mogelijk moeten de reeds geëxporteerde uien daardoor een andere bestemming zien te vinden.
Kwaliteit verslechtert
Het exportvolume is grotendeels afkomstig uit Nederland. "Sommige bedrijven exporteren niet vanuit de vraagkant, maar om hun eigen bedrijf draaiende te houden", aldus Beemsterboer. "Voor container- en charterboten moet overliggeld (demurrage) worden betaald. Het lange liggen is niet positief voor de uienkwaliteit. Dat komt de naam van de Nederlandse kwaliteitsuien niet ten goede. Dergelijke acties zijn ook negatief voor onze positie als exportland."
Vorig seizoen stelde Senegal eind september (met terugwerkende kracht) een quotum in voor 1 september. Toen mocht er 65.000 ton uien worden ingevoerd. Eind januari 2018 ging de grens definitief dicht. Het quotum werd uiteindelijk met ruim 90.000 ton overschreden.
Stijgende prijzen
Tabaski, het Islamitische Offerfeest, gaat 21 augustus van start en duurt tot en met 25 augustus. Gedurende deze dagen worden traditioneel veel uien en aardappelen gegeten. Door het ontbreken van importproducten zijn de lokale marktprijzen fors gestegen, melden lokale media. In de afgelopen dagen steeg 1 baal uien snel in prijs; van 8.000 CFA-frank tot 10.000 CFA-frank, omgerekend is dat een stijging van €12 tot €15. Lokale handelaren importeren illegaal uien uit Mauritanië, om zodoende aan de vraag te kunnen voldoen.