Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
"Wat we nu meemaken is extreem. Met nog 14 droge dagen in het vooruitzicht neemt de droogte serieuze vormen aan", realiseert Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel, zich. De boeren kunnen zich wapenen met een Brede Weersverzekering, maar slechts 10% maakt hier gebruik van. "De politiek moet nu de boer tegemoetkomen", roept Schreuder op.
"De droogteclaims stromen binnen", zo koppen verschillende landelijke media naar aanleiding van een bericht van persbureau van ANP. Aan het woord is onder meer Jan Schreuder, directeur van agrarisch verzekeringsspecialist Vereinigte Hagel. Nu de schadedrempel van 250 millimeter neerslagtekort bij Vereinigte Hagel op steeds meer plaatsen wordt bereikt, stromen de schademeldingen binnen.
Hoeveel schademeldingen van droogte hebben jullie inmiddels ontvangen?
"Het gaat momenteel om enkele tientallen meldingen van schade in onder meer de aardappelen, uien en suikerbieten. Nu de kaart met het doorlopend neerslagtekort op steeds meer plaatsen bruin kleurt, wordt de schadedrempel van 250 millimeter bereikt. Inmiddels zit hij op sommige plaatsen al op 270 millimeter. Elke maatschappij heeft zijn eigen drempel."
De situatie wordt vergeleken met het jaar 1976. Toen sprong de overheid in de bres. Kan dat wederom gebeuren?
"De droogte is nu erger dan in 1976. Zeker met de aanstaande hitte verouderen de gewassen snel. Circa 42 jaar geleden vergoedde de overheid droogteschade op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS-regeling). Dat zie ik dit jaar niet gebeuren. Het geldt alleen bij extremen als een dijkdoorbraak. De overheid beredeneert dat wanneer het weerrisico verzekerbaar is, het niet bijspringt."
Je kunt een Brede Weersverzekering afsluiten. Toch wordt hier relatief weinig gebruik van gemaakt. Waarom?
"Wat boeren en coöperaties steekt is de assurantiebelasting. Vroeger lag het risico van weersextremen bij de overheid, maar nu ligt dat bij de sector zelf. Prima, maar verhoog dan niet 2 keer de assurantiebelasting. De rest van Europa heeft een vrijstelling voor de assurantiebelasting. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Dit voorjaar zijn de aardappelen in een aantal regio's soms 2 keer gepoot. De wateroverlast in Zuidoost-Nederland (2016) ligt nog vers in het geheugen. Of die extremen aan de klimaatverandering onderhevig zijn, laat ik even in het midden. De praktijk is dat weer steeds vaker mee te maken hebben."
De overheid vergoedt toch maximaal 65% van de premie. Is dat niet genoeg?
"De assurantiebelasting (21%) wordt over de bruto-premie geheven. Dit kun je als ondernemer niet als aftrekpost gebruiken. Het gaat namelijk van de winst af. De totale assurantiebelasting op Brede Weersverzekeringen levert jaarlijks €4 miljoen op. Een relatief klein bedrag, maar een vrijstelling helpt de agrarische sector enorm."
Is het realistisch om te denken dat het extreme 2018 hier verandering in aanbrengt?
"Organisaties als LTO Nederland en NAV willen hun steentje bijdragen. De politiek is nu aan zet. Wanneer in november de begrotingsvergadering wordt gehouden, moet vooraf actie worden ondernomen. Daarom roepen we de politiek op om nu actie te ondernemen. Alleen zo gaan meer telers een Brede Weersverzekering afsluiten. De verzekering wapent je, naast droogte, ook voor 8 andere weersextremen (zoals overvloedige neerslag, hagel, storm, vorst en erosie). Het is een 'allrisk'-verzekering."
Vereinigte Hagel komt van oorsprong uit Duitsland. Hoe is de situatie daar?
"Vooral in het noordoosten zijn er gebieden met schade aan graan en koolzaad. Het land kent een federaal systeem waarbij iedere deelstaat zijn eigen systeem heeft, wat betreft de gewasverzekering. Directe betalingen hebben daar de prioriteit. Ook in Polen wordt gedacht over ondersteuning van boeren. Binnen de Europese Unie wordt per land verschillend gedacht over manieren om telers te helpen. Wij pleiten voor een structurele oplossing. Het Nederlandse systeem is in de basis goed. Het dwingt de agrarisch ondernemer om zijn risico's in kaart te brengen. Daarvoor is wel maximale ondersteuning vanuit de overheid vereist. Dat kost naar verhouding weinig geld, maar levert de boeren veel op. Wij staan altijd open om voorlichting te verlenen en boeren maximaal te ondersteunen."
Foto: Joef Sleegers/Vakblad voor de Bloemisterij
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879389/politiek-moet-boer-tegemoetkomen][/url]