Alternatieven zijn niet beter

LTO en Nefyto: 'Uitstel neonics-verbod vereist'

26 April 2018 - Niels van der Boom - 9 reacties

LTO Nederland en Nefyto (belangenbehartiger van GBM-bedrijven) leggen zich niet neer bij de woorden van landbouwminister Carola Schouten. Volgens de organisaties is er meer tijd vereist om alternatieven voor de 3 neonicotinoïden te vinden.

Schouten liet dinsdag 24 april al weten in te gaan stemmen met het voorstel van de Europese Commissie (EC). Als het aan Schouten ligt, worden 3 neonicotinoïden: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin verboden. De reden hiervoor is het gevaar voor onder andere bijen, ondersteund door een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Meer tijd
Zowel LTO Nederland als Nefyto reageren na dit nieuws met de stelling dat meer tijd vereist is om alternatieven te zoeken. De alternatieven die nu aanwezig zijn hebben een averechtse werking op het milieu. In plaats van een geconcentreerde zaadcoating moet weer volvelds worden gespoten.

"LTO Nederland pleit voor uitstel van de stemming op vrijdag 27 april. Lukt dit niet, dan stellen wij voor dat Schouten zich onthoudt van stemming", zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde planten bij LTO Nederland. "Het voornemen van Schouten ligt niet in lijn met een eerder uitgebracht advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Volgens de organisatie heeft EFSA slechts beperkt rekening gehouden met de mogelijkheid van de beschikbaarheid van alternatieven."

Het voornemen van de minister ligt niet in lijn met het advies

Restricties mogelijk
Nefyto vult in hun berichtgeving aan dat de beperkingen, die de EC op wil leggen, verder dan nodig gaan om de veiligheid van bijen te waarborgen. Volgens het Ctgb zijn maatregelen mogelijk waardoor, voor een aantal toepassingen, veilig gebruik kan worden vastgesteld. Nefyto wil daarom dat de minister bij de EC pleit voor deze restricties.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat een groot aantal gewassen wordt getroffen met het verbod; onder andere graszaad, pootaardappelen, suikerbieten en verschillende groentegewassen. LTO Akkerbouw spreekt zelfs over het mogelijke einde van de bietenteelt, al wordt dit in het statement van LTO Nederland niet aangehaald. "Op korte termijn zijn geen alternatieven voorhanden", zegt Baecke. "We hebben tijd nodig. Volveldsspuiten gaat het beeld weer domineren. Dat had anders gekund."

Volgens portefeuillehouder Baecke wordt wel gezocht naar alternatieven, maar moet meer aandacht worden gegeven aan onderzoek en de toepassing ervan. Telers faciliteren, experimenteerruimte creëren, demonstraties, monitoring en advies zijn punten die LTO Nederland graag uitgebreid ziet worden.

Voorstel ondeugdelijk
Nefyto voegt toe dat het voorstel van de EC niet deugt, omdat het is gebaseerd op een niet-goedgekeurd toetsingskader. Het concept is namelijk niet door de Europese lidstaten goedgekeurd, omdat het praktisch niet uitvoerbaar is. De minister erkent die problematiek, maar laat haar inzicht hierdoor niet veranderen.

De Duitse collega van Schouten, Julia Klöckner, liet eveneens al weten te stemmen voor een algeheel verbod in de Europese Unie. De Engelse secretaris voor landbouw Michael Gove erkent het verhoogde risico voor bijen, maar heeft nog geen hard besluit genomen. Eurocommissaris Phil Hogan liet in maart weten dat voor de suikerbietenteelt een derogatie in het leven moet worden geroepen, wanneer een volledig neonics-verbod in werking treedt.

In december 2013 werden de 3 middelen al verboden in de EU voor gebruik bij bloeiende gewassen (zoals koolzaad), voorjaarsgranen en maïs. De verwachting is dat Scopaff (het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed) vrijdag na de vergadering gaat stemmen voor een totaalverbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Jpk 26 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10878345/lto-en-nefyto-uitstel-neonics-verbod-vereist][/url]
De overheid gaat het beleid uitvoeren van meer toerisme en meer natuur de sector is inmiddels zo klein geworden dat het geen politieke invloed meer heeft
In 2040 is ned het vijftigste exportland van de wereld
Narcos 27 April 2018
Duidelijk voorbeeld van stand van zaken in Nederland. Belangen landbouw worden ondergeschikt aan groene idealen van stadsyuppen. Beleid gebaseerd op emotie en roeptoeterende ngo’s en hun onwetende aanhang. Allemaal aan de bio, ben je altijd geslaagd volgens deze mensen.Dat de natuur niet gebaad is bij een verbod doet weinig ter zaken.Zelfde beeld bij glyfosaat discussie. Bij een ongelijk speelveld binnen Europa gaat de voorsprong door efficiëntie en techniek in ons land verlosten door bovenwettelijke regels en kosten.
Kjol 27 April 2018
Schouten maakt weleens vaker een impulsieve misstap....
Abonnee
Lto lid 28 April 2018
Van cosun meteen een mail gekregen dat de minister haar verantwoordelijkheid moet nemen. Maar waar blijft LTO ? Zoals te doen gebruikelijk als het met vee te maken heeft horen we wat maar over planten blijft het stil.
Volgens mij is de lto persoon verantwoordelijk voor gewasbescherming niet de juiste.
Martin 29 April 2018
Bovenstaande reacties zijn juist weergegeven. Alle juppen en veel jonge politieke carrière makers zijn zich niet bewust wat er in oorlogstijd jaren is gebeurd met de voedsel voorziening.Nu wordt er gewoon de gek gestoken met deze hard werkende boeren mensen. Wordt weer tijd hier voor een hongerwinter voor een beetje waardering voor de agrariërs . Wat ook voor niemand te hopen is.Het is dieptreurig.
Abonnee
ikke 29 April 2018
wat moet ik nu met die box van cosun ik mag dat bietenzaad volgend jaar toch niet meer gebruiken stuur het restant wel naar LTO wat een belangenbehartiging veels te soft zijn ze daar de beuk moet erin
Boomschors 29 April 2018
Martin schreef:
Bovenstaande reacties zijn juist weergegeven. Alle juppen en veel jonge politieke carrière makers zijn zich niet bewust wat er in oorlogstijd jaren is gebeurd met de voedsel voorziening.Nu wordt er gewoon de gek gestoken met deze hard werkende boeren mensen. Wordt weer tijd hier voor een hongerwinter voor een beetje waardering voor de agrariërs . Wat ook voor niemand te hopen is.Het is dieptreurig.



ik hou m'n stam al vast opdat ze m'n boomschors niet opvreten zoals laatst nog gebeurde in Noord Korea...

wij zijn de generatie die nog nooit ( nooit) oorlog meegemaakt hebben ( tot nu en zeg nooit nooit), die nooit geen honger gehad hebben, en die het alsmaar beter kregen zonder ooit een nee te krijgen. blijft dit zo, ik hoop het maar als het afhangt van dat stelletje in Brussel of Den haag, dan vrees ik het ergste en voor de boer en voor de hele goe gemeente.
Gerrit 7 Mei 2018
Wees blij dat dit gif verboden is . Goed voot de bijtjes , slecht voor de boerjes. Suiker is er zat en is ook een sluipmoordenaar!
Abonnee
conclusie 8 Mei 2018
Wat de juppen niet beseffen, is dat koolzaadteeld en bietenteeld hiermee kan verdwijnen uit de EU en dit gecompenseerd zal worden door meer Soja en suikerriet in Zuid Amerika, waardoor er weer meer tropisch regenwoud zal verdwijnen.
Agri 8 Mei 2018
Wees blij dat dit gif verboden is gerritjQuery21109568142848836492_1525775219533? Het is helemaal niet verboden het hangt nog steeds om de nek van 70 % van onze honden en katten. Die toelating is niet ingetrokken, beetje scheef toch?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden