Nieuwe markten open

Pootgoedeisen Rusland helemaal niet onredelijk

18 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Rusland houdt de deur nog altijd stevig dicht voor Nederlands pootgoed, maar aardappelgiganten als India en de VS staan op het punt hun grenzen open te stellen, vertelt Marjan Folkers van NVWA op de eerste Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord op 18 februari.

Ondanks dat wereldwijd goede afspraken zijn gemaakt over fytosanitaire maatregelen blijft de discussie volop gaande. 'Pootgoed wordt wereldwijd gezien als een bedreiging voor het overbrengen van ziektes. Met een marktaandeel van zestig procent wereldwijd voor Nederland schept dat een grote verantwoordelijkheid', stelt Folkers. Veel landen houden hun grenzen gesloten voor aardappelen uit vrees voor het binnen brengen van ziektes als aardappelmoeheid (AM), bruinrot en aaltjes. Velen daarvan heeft Nederland zelf ontvangen via aardappelimport in het verleden.

'Een van de meest gevreesde nematode is Chitwoodi. In tegenstelling tot bijvoorbeeld AM is Chitwoodi niet breed verspreid over de wereld', vertelt Folkers. 'Mede omdat het ook in andere gewassen wordt aangetroffen - bijvoorbeeld wortelen - zijn landen alert om hun gewassen vrij van deze nematode te houden. Extra alertheid vanuit Nederland is daarom vereist om de export niet te belemmeren.'

In vergelijking tot de veterinaire sector mogen wij ons gelukkig prijzen met de wereldwijde fytosanitaire maatregelen, meent de inspecteur. Zo wordt de certificering van bijvoorbeeld pootgoed wereldwijd erkent. Iets wat in de dierlijke sector zeker niet het geval is.

Uitdagingen voor de sector liggen er genoeg. Zo moet de NVWA regelmatig lobbyen wanneer de eisen bij importvergunningen halverwege het seizoen wijzigen. Wereldwijd zijn afspraken gemaakt over non-discriminiatie. Opgelegde eisen moeten ook voor binnenlandse telers gelden. Een land mag geen hoge eisen aan derde landen stellen en de binnenlandse teelt ontzien, maar dat is lang niet altijd het geval. Ook worden soms buitenproportionele eisen gesteld, waar de NVWA niet akkoord mee wil gaan.

Zo zijn er veel discutabele fytosanitaire regels. Denk bijvoorbeeld aan zilverschurft. Echter, Folkers is realistisch: 'Bepaalde aantastingen kunnen zich in een ander klimaat heel anders ontwikkelen.' Veel van deze regels zijn eigen Nederlandse vindingen en worden niet altijd internationaal erkent. Bijvoorbeeld de schurftschaal.

Basis van het probleem is dat Russische handelaren zelf niet naar Europa mogen exporteren

Een van de bekendste landen waar problemen optreden is Rusland. Folkers is echter van mening dat de Russische eisen voor pootgoedimport helemaal niet onredelijk zijn. 'De basis van het probleem is dat Russische handelaren zelf niet naar Europa mogen exporteren. Dat leverde problemen op waarna de grens op slot ging. Omdat de sector erg graag wil exporteren, en Rusland graag ons pootgoed wil hebben, gaan we akkoord met de maatregelen.'

Russische controleurs hebben dit seizoen in één monster aardappelcysten gevonden. De grens blijft hierdoor voorlopig gesloten, ondanks de lobby van NVWA. 'Zij spelen nu een spel van blufpoker om Russische handelaren onder druk te zetten en hopen zo uitwerking te hebben op de politiek. Rusland laat op het moment geen controleurs vanuit Nederland toe en de NVWA weerlegt de vondst ook niet.

Een land waar de inspectiedienst meer geluk heeft is Kenia. Naar verwachting gaat deze markt binnenkort open. Op de langere termijn zien Folkers ook in India en Noorwegen mogelijkheden voor export. Mogelijk dat ook de VS haar deuren zal openen. Om te beginnen met de export van miniknollen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden