Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Flink hogere indicatieprijs van Agrico voor oogst 2023

30 April 2024 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

Pootgoedhandelshuis Agrico heeft de gemiddelde indicatieprijs bekendgemaakt aan 'zijn' telers. Deze komt uit op €43,20 per 100 kilo in de 28 millimeter opwaarts, terwijl Agrico ook een eigen indicatieprijs presenteert voor de bovenmaat sortering vanwege de grote hoeveelheid bovenmaat van oogst 2023. Daarnaast heeft de coöperatie uiteindelijk bijna alle contractvolumes kunnen uitleveren.

Gisteren (maandag 29 april) maakte Agrico de indicatieprijs voor de oogst van 2023 bekend aan telers. Ieder jaar presenteert de coöperatie in de 28 millimeter opwaarts, oftewel een prijs voor de volledig geleverde opbrengst per hectare inclusief de geleverde bovenmaat. Deze indicatieprijs komt uit op €43,20 per 100 kilo. Vorig jaar (oogst 2022) was dat €35,50. De indicatieprijs voor de pootgoedmaat komt uit op €51,40 per 100 kilo. 

Eigen indicatieprijs voor bovenmaat
Door de grote hoeveelheid bovenmaat dit jaar is er ook een eigen indicatieprijs voor de bovenmaatsortering. Deze komt uit op €28,50 per 100 kilo. In deze prijs zit een bandbreedte van circa €4 naar beneden voor de bovenmaat die als consumptie is geleverd en €4 naar boven voor de bovenmaat die als pootgoed is geleverd.

Prijzenontwikkeling van de afgelopen vijf jaren gesplitst in potermaat, bovenmaat en 28+. Bron: Agrico

Nagenoeg alle contractvolumes geleverd
Volgens de coöperatie verliep de afzet dit seizoen zeer uitdagend. De overzeese export viel tegen door de lage productie in de pootgoedmaat terwijl de prijzen fors stegen als gevolg hiervan. De Europese markt was daarentegen wel het hele jaar vragend en ook hier zijn hoge prijzen gerealiseerd. Ondanks de pootgoedkrapte heeft Agrico 'uiteindelijk nagenoeg de hoeveelheden van de contractvolumes kunnen uitleveren', laat het handelshuis in het bericht aan zijn telers weten. Algemeen directeur Mark Zuidhof geeft in het bericht aan dat de volledige voorraad pootaardappelen in de maat is verkocht en daardoor ook een groot deel van de bovenmaat. "De vraag was dermate groot dat wij ook een groot deel van de bovenmaat als pootaardappelen hebben kunnen verkopen".

De gemiddelde opbrengst per hectare daalt met 5% en komt uit op 40,5 ton per hectare. Het percentage bovenmaat kwam uit op 36%. In oogst 2022 was dat nog 14,5%.

Maatsortering Agrico laatste teeltjaren. Bron: Agrico
​​​​​​

Teeltseizoen 2024: stijgende prijs
Ook over de markt van oogst 2024 laat Zuidhof zich uit. Telers kunnen opnieuw een stijgende prijs kunnen verwachten. "Het sentiment voor oogst 2024 is positief. In onze onderhandelingen met de industrieën zien wij een verder stijgende prijs. Daarnaast heeft Agrico naar aanleiding van de productgroep vergaderingen besloten om terughoudend te zijn in de volumes die vastgelegd worden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
Flevo uitje 30 April 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10908800/flink-hogere-indicatieprijs-van-agrico-voor-oogst-2023]Flink hogere indicatieprijs van Agrico voor oogst 2023[/url]
Even voor mijn duidelijkheid. Als cons teler in de pool krijg ik (denk ik) €35 of meer. De pootgoedteler krijgt dus €5 tot €8 meer bij Agrico. Geen wonder dat niemand het meer wil telen. die opbrengst ben je toch zo kwijt met lagere tonnen, arbeid en extra kosten!
Abonnee
juun 30 April 2024
lang leve de langlopende contracten. en handelshuizen uberhaupt een vracht overhead en brengt niks op.
Abonnee
polderteler 30 April 2024
netjes.
Abonnee
Groene hart boer. 30 April 2024
De patataardappel wordt de laaste 2 jaar beter betaald. Het is ook wel eens anders om. Het is wel van groot belang dat de pootgoedboer ook verdiend en pootgoed blijft telen. Ik denk dat de schommelingen van de pootgoed minder groot zijn dan van patataardapel.
Abonnee
frog 30 April 2024
Als ik hier zie waar de pootgoed baronnen mee rijden en werken dan moet het geld wel met bakken en bakken binnenkomen.
Het kan vriezen of dooien 30 April 2024
Er had minimaal een 5 voor moeten staan zeker ook gezien dat consumptieteler minimaal 75 cent kwijt is voor zijn/haar pootgoed.

Er blijkt dus weer veel geld aan de strijkstok hangen.
Abonnee
gerard 30 April 2024
2020 vergeten zeker toe liep het uit op een drama met corona
Abonnee
jan 30 April 2024
BIJ DEN HARTIGH ZITTEN ZE BOVEN DE 50
AGRICO MET HET GROOTSTE RAS FONTANE 40 tot 44
Abonnee
vrije spunta teler 30 April 2024
gerard schreef:
2020 vergeten zeker toe liep het uit op een drama met corona
nee, kostte me toen 200 duizend euro met alle gevolgen van dien.
Abonnee
zuidwest 30 April 2024
Ter vergelijking

Vrije exportrassen zoals Spunta, Hermes, Lady Rosetta 60 cent plus
Vrije fritesrassen 100 cent plus
Abonnee
desiree 30 April 2024
Nagenoeg alle contractvolume geleverd zegt agrico.
Ik hoor in de wandelgangen toch andere geluiden.
Ik hoor dat er frietfabrieken agrico voor het gerecht slepen voor het niet nakomen van afspraken. Er worden op dit moment nog volumes niet geleverd waar er toch afspraken voor waren. Waar de frietfabriek al een contract met de consumptieteler had afgesloten. Wie gaat dit betalen. Nog even en agrico heet lamb weston of clarebout. Hopelijk kom het zover niet
Abonnee
juun 30 April 2024
desiree schreef:
Nagenoeg alle contractvolume geleverd zegt agrico.
Ik hoor in de wandelgangen toch andere geluiden.
Ik hoor dat er frietfabrieken agrico voor het gerecht slepen voor het niet nakomen van afspraken. Er worden op dit moment nog volumes niet geleverd waar er toch afspraken voor waren. Waar de frietfabriek al een contract met de consumptieteler had afgesloten. Wie gaat dit betalen. Nog even en agrico heet lamb weston of clarebout. Hopelijk kom het zover niet
moet je doen kunnen ze vrij weinig mee staat allemaal in de nao handelsvoorwaarden. zo lang ze die zelf ook maar gevolgd hebben kunnen ze niks.
Abonnee
Arie arme tak. 30 April 2024
Desiree, van horen zeggen als waarheid wereldkundig maken is niet slim en is ook nog al eens laster. Moet je niet willen. En dat over nemen, moeten de leden ook nog eens willen.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden