Dieperliggende problemen groot

'VS-economie ziet er slechts tijdelijk beter uit'

18 Februari 2015 - Edin Mujagic

Vanavond Nederlandse tijd worden de notulen van de laatste vergadering van het rentecomité van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, gepubliceerd. Volgens veel beleggers zal de centrale bank uiterlijk in de zomer van dit jaar de officiële rente verhogen. Dé reden: de Amerikaanse economie heeft de crisis achter zich gelaten en groeit hard. Wij spraken onlangs Joshua Shapiro, hoofdeconoom van het New Yorkse economisch bureau Maria Fiorini Ramirez erover. Shapiro wordt regelmatig door het persbureau Bloomberg en de toonaangevende Amerikaanse kranten The Wall Street Journal en USA Today uitgeroepen tot de beste voorspeller van de Amerikaanse economie.

Als we de ontwikkeling van de Amerikaanse economie nu vergelijken met 2009, dan zien dat het veel beter gaat. Betekent dat dat de VS de crisis achter zich gelaten heeft?

Shapiro: Voorlopig wel, we hebben het echter onze dieperliggende problemen niet opgelost. Het enige wat we in de VS hebben gedaan is veel geld tegen onze economie aangegooid en de staatsschuld fors laten stijgen. Dat zorgt ervoor dat de zaken tijdelijk er beter uit zien. Maar nogmaals, we hebben onze onderliggende problemen niet opgelost, sommige ervan zijn zelfs erger geworden. In het algemeen geldt dat we de afgelopen jaren vooral bezig waren met pappen en nathouden, we hebben het onvermijdelijke, namelijk de structurele problemen van onze economie aanpakken, uitgesteld, niets meer en niets minder.

Ons monetair beleid bijvoorbeeld heeft de werking van de financiële markten verstoord en de verschillen in inkomen en vermogen vergroot en daarmee dus dat maatschappelijke probleem vergroot, niet verkleind.

Op de korte termijn bezien, de economie zal dit jaar gewoon groeien en de gaan het beter doen dan de eurozone of Japan, maar dat is niet bepaald een uitdaging te noemen, gezien de ontwikkeling in die economieën.

Maar de werkloosheid is bijvoorbeeld wel rap gedaald?

Shapiro: Ja de werkloosheid is gedaald, maar wie voorbij de headlines kijkt, dieper in de cijfers duikt, die ziet al snel een heel ander beeld. De lonen stijgen niet zo hard, er worden veel laagbetaalde banen gecreëerd en het aantal mensen die het opgeven werk te zoeken (en daardoor niet tellen als werkloos, op.a.) is hoog.

De Fed wil in de zomer dit jaar de rente verhogen, is de consensus. Ziet u dat ook?

Shapiro: Als ik moest noemen wanneer dan zeg ik juni maar dat gezegd hebbende: de kans is groot dat de Fed de eerste renteverhoging later zal doorvoeren. Als de inflatie blijft zakken of zelfs niet gaat stijgen of de economische groei verzwakt, gaat de bank dat moment uitstellen. En wanneer de rente omhoog gaat, zal de Fed dat heel, heel langzaam doen.

Wat voor rol speelt de recente scherpe daling van de olieprijs in het geheel?

Shapiro: Dat is goed nieuws voor de consument, het is een soort belastingverlaging. De sterke dollar kan wel onze importprijzen, en daarmee de inflatie, omlaag drukken. Die maakt ook onze export duurder. Sterke dollar die de export duurder maakt en lage groei in onze belangrijkste handelspartners, dat is geen ideale combinatie. Al met al is de lage olieprijs op de korte termijn in mijn ogen goed nieuws voor de Amerikaanse economie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Fed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden